O Meni i Kuhinji

Znam da svakog čitaoca ove moje zbirke recepata, interesuje, ko stoji iza ovih strana.
Neću vam se opisivati u smislu, ko sam i  šta sam....tipa nudeći kafice i udobno se smestite, jer znam da hoćete, čim ste stigli ovde na moj blog!!!

Samo ću napisati da se zovem Vera, da duugo skupljam recepte, pre svega recepte moje Ravnice, u kojoj sam odrasla i na čijoj sam kuhinji odhranjena.

U želji da sačuvam uspomenu na moju baku, nanu i majku i još mnoge druge, tačnije baba tetku, baba ujnu  i znate već još punooo dragih baka i rodbine..eto imam ih puno, da se pohvalim...:)

Tako je i nastao ovaj blog, koji pišem i delim sa vama recepte od davne 2008.godine.
U početku sam pokušala da "ne mešam" strane i domaće recepte, slano i slatko, moderno i i ono staromodno.....
Danas sam  nešto izmenila, nešto obrisala, nešto dodala....:) 


Nadam se da ćete uživati u mom kreativnom haosu recepata, ideja, pričica, nekih kratkih recepata....

Neću vam pisati o tome kako kuvam od kada znam za sebe ... i kako sam prvi kolač napravila sa šest godina, jer nisam...



.
Mada sam uvek bila kao dete tu, negde u kuhinji, ako je potrebno da stavim višnju na šlag, poližem činiju od krema, pospem prah šećer na mramorni kuglof....gricnem malo sira. Progutam odjednom onako krišom malu princes krofnu i da ne nabrajam...

Takodje vam neću pisati o tome kako sam magična i kako sve umem.......jer nekad mi se desi da nešto što sam napravila milion puta napravim  "neuspelo"

Takodje ne smatram da recepti treba da budu tačni u gram, niti da se o njima pišu "doktorske disertacije" jer sam i sama vrlo praktična kao osoba, i smatram da uvek treba uneti dozu kreativnosti, uvek uneti dozu sebe samog, pa se da zaključiti da se i sama ponekad, u glavnom skoro nikada ne pridržavam izvornog recepta...to su obično neke nijanse..u kojima unesem nešto svoje.
Naravno to ne znači da ne treba da se pišu tačne mere ali tipa 287g mislim da je nepotrebno pisati..:)





Prvobitna ideja mi je bila da na ovom blogu sačuvam od zaborava stare Vojvodjanske recepte, recepte koje je meni moja majka-baka pripremala.

Takodje sam želela da na ovom blogu prikažem i neke običaje u vreme praznika i godišnje običaje nas Vojvodjana.


Žao mi je što svakim danom imam sve manje vremena za bavljenjem  Vojvodjanskom Kuhinjom, ali se nadam da ovi recepti, koje sam podelila sa vama i koje sam , nadam se sačuvala od zaborava, tebe, čitaoče, neće razočarati.




FOTOGRAFIJE 
Posebno mi je žao što fotografije nisu možda kvalitetnije, ali trudim se da mi fotografije budu uglavnom svetle, da se vidi kakvo je jelo, bez mnogo "doterivanja", znači onakvo kakvo i jeste kada ga napravite. Inače sanjam da uskoro postanem vlasnica nekog boljeg profesionalnijeg fotoaparata, sa kojim bih mogla raditi kvalitetnije fotografije i samim tim poboljšati i kvalitet i izgled recepta koji vam prezentujem...
Znam da se mnoge blogerke dele po kvalitetu svojih fotografija, ali iskreno vam kažem da ne treba mnogo obraćati pažnju na samu "sliku" jer često je i sama slika mnogo drugačija od one koje vam prezentuju na svom blogu.
Stoga se uvek trudim da jelo prikažem onakvim kakvo zaista jeste, a i vi ste to i prepoznali u mojim fotografijam ai receptima.



VOJVODJANSKA KUHINJA
Istorija vojvođanske kuhinje (iz knjižice sa istim nazivom autorki dr Anđelije Ivkov – Džigurski i mr Ivane Blešić):

Još krajem XVIII veka na prostoru Vojvodine je pisano o pripremanju hrane, kada je Zaharije Orfelin objavio prvu knjigu kuvarskih recepata u Sremskim Karlovcima. «Prvi srpski kuvar» sastavio je i štampao jeromonah Jerotej Draganović u manastiru Krušedol, na Petrovdan 1855. godine. U Novom Sadu je iz štampe 1877. izašao «Kuvar» Katarine Popoivić – Midžine, a u Velikom Bečkereku 1914. štampan je «Kuvar zaboravljenih jela».

Gatronomija Vojvodine se formirala kao odraz složenih uslova života, geografskih karakteristika, prirodnih uslova i društvenih zbivanja na ovom prostoru. Na području Vojvodine javlja se velika mešavina kuhinja, a samim tim i veliki broj različitih jela. Ova kuhinja je mešavina različitih uticaja naroda koji vekovima žive na ovom prostoru. Na ishranu i pripremanje jela u Vojvodini, mnogo je uticao dolazak Nemaca. Oni su doneli svoja jela, običaje, pripremanje zimnice, vina, gajenja voća i vinove loze, pa je srpsko stanovništvo poprimilo dosta njihovih jela i načina pripremanja hrane. Takođe, u Vojvodini je prisutno bogatstvo kulinarskih znanja i međusobnog uticaja mađarske, rumunske ili slovačke kuhinje, a mnogobrojna jela su izvedena iz ruske ili neke druge kuhinje iz okruženja.

Različiti uticaji čine vojvođansku kuhinju specifičnom, a time i atraktivnom za turističku potražnju, tim više što se od ovih oblika koji odražavaju promene u kulturnom životu sela, najmanje promenila ishrana stanovništva.

Uticaj se uočava i u nazivima mnogih jela sačuvanih do danas: iz nemačkog fruštuk/doručak (Das Früstück), jauzna/užina (Die Jause), foršpajz/predjelo (Die Vorspiese), rinflajš/goveđe meso (Die Rindfleisch), cušpajz/varivo (Die Zuspeise), knedle, štrudle, krofne...iz mađarskog: perklet/prženo meso u sopstvenom sosu (Pörkölt), gulaš (Gulyás), paparikaš (paprikás)…

Od starina su hranu u kući pripremale najstarije žene oslobođene glavnih poljoprivrednih poslova, a ostatak ukućana je bio na njivi.

Doručak je po običaju bio nešto kaloričniji. Često se jela sveže pečena lepinja ili hleb, namazani svinjskom mašću i posuti mlevenom crvenom paprikom.

Tokom zime u Vojvodini su od starina postojala tri obroka: doručak ili fruštuk (u 7 sati), ručak (uvek u podne) i večera u (18 časova). Tokom leta, kada su dani bili duži, bilo je i više obroka. Pored uobičajenih tu je pre podne oko 10 sati bila jauzna ili mala uja, a popodne oko 17 časova je bila velika uja. Za ove obroke se obično spremale jabuke u šlafroku, hleba i masti sa alevom paprikom i sl. Oni koji su se zatekli na njivi često su znali da pojedu samo neko sezonsko voće i hleb.

Danas je teško izdvojiti neka jela kao karakteistična za pojedine narode (pošto se kod više njih javljaju ista jela), jer živeći zajedno, prenosili su jedni drugima kroz godine svoja iskustva, običaje i stvorili vojvođansku kuhinju.

Slobodno se može reći da je gastronomija jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda Vojvodine i da se u Vojvodini na dijetu zaboravlja. Ovde se dobro jede. 


Kako sam razvrstala Recepte: 





Druge Kuhinje:

Na blogu se mogu naći recepti Madjarske, Slovačke ali i švapske kuhinje, koji su zastupljeni u "jelovniku" vojvodjana drugih narodnosti.
Nadam se da ću ovu paletu recepata uskoro obogatiti sa još mnogo novih, za vas drugačijih zaboravljenih delicija.
Takodje sam ih bez neke posebne namere podelila i na "tri srca junačka" tj Sremsku kuhinju, Banatsku i Bačku kuhinju i recepte.
Na blogu možete naći i neke od orijentalnih slatkih i isključivo vrlo slatkih recepata, te italijansku kuhinju, neke japanske delicije...i mnoga jela drugih za mene dalekih kuhinja, koje sam prateći "food blogosferu" otkrila.


Moja omiljena Orijentalna Baklava-Mamina Baklava, koju inače zovem "Sve je puno šećera i ništa nije zdravo"
Mamina Baklava
recept




Medija-Press
Iskreno nisam od onih koji sebe i svoj lik vole da prezentuju po časopisima, i to mnogi časopisi i znaju.
Niti sam od onih koji slikaju svoje kučiće i decu sa tortama .
Jednostavno sam samo jedna od vas, nisam nikakva super žena niti naj mama itd.
A znam da me zbog toga i Vi cenite.
Zato se izvinjavam časopisima, food žurkama, druženjima...žao mi je...ali nisam od onih što će se prezentovati uz vas, ali to ne znači da vas ne pratim, volim..itd...



Možete me naći i na stranicama Serbian Cafe, gde sam bila

Kuvar meseca Februara 2012.g


I gde i sada podelim neki svoj isproban recept!







Od marta meseca 2012. godine svake nedelje u dnevnom časopisu Kurir izlaze Astal recepti!
Možete ih pogledati u Arhivi Kurira-Prste da poližeš.
Kao i u mom albumu Astal i Kurir na FB stranici
Posebno sam zadovoljna ovom saradnjom, jer ona odlično funkcioniše pa slobodno mogu reći već prego godinu dana, i naravno JER STE VI TO TRAŽILI!



Važno je lepo i kuvati, ali je vrlo važno lepo se i obući, i naravno uvek biti u trendu sa modom.
Takodje već dugo saradjujem sa Modnim PortalomModni Vrisak, u rubrici Lifestile-Kuvanje.




Već godinu dana kuvam u Lupo Posuđu , u kojem kuvam i Vama ih prezentujem.
Recepte možete naći na ovom linku.
Takodje uradila sam mnoge reklamne recepte , posebno su mi dragi oni za sajt NajMama...



Naravno, da je Vojvodjanski Astal otvoren za sve vas dragi moji čitaoci, pišite šaljite recepte, one koje su vam vase bake pravile i koji su vam u sećanju iz detinjstva na moj mail:verauzelac@ymail.com



I na kraju još malo o meni:





"Volim prirodu, dobru hranu i vino, čitanje i muzika me takodje usrećuju...kao i svakodnevno pripremanje hrane i dobrih recepata.
Uživam u food fotografijama, kulinarskim stranama, kuvarima...moja takodje velika ljubav je i aerobik, kojem zasigurno mogu da zahvalim na balansu kilograma i količini hrane koju unesem svakodnevno...:)!

Fotoaparat
Početkom godine 2014. g., kupila sam sebi jedan bolji, kvalitetniji profesionalniji aparat.
Tako se završila petogodišnja golgota, food golgota mojih klikanja, sa jednom nogom u vazduhu, leganja na zemlju , čučanja i šta ti ja sve ne još u cilju da fotografije budu onakve kakve su bile, lepe i jestive...
Moram odmah da naglasim da mi je novi fotoaparat olakšao posao , i da se nadam da će fotkice em što će biti kvalitetne zaista pokazati pravo jelo koje je na lsici, znači i dalje bez neke dorade i prerade ...
Vi to zaslužujete!

49 коментара:

  1. Odusevljena sam, divno je sto osim recepata pises i o nasim obicajima, a i cuvas od zaborava SVE! Iz Panceva sam, i kad sve ovo citam kao da sam se vratila u neke 60-e, i jako mi je drago zbog toga, praticu tvoj rad sa odusevljenjem, srdacan pozdrav iz vlaznog Panceva !

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Nevena, nisam jos sve uredila kako zelim i neke davne postove malo modernizovala, ali ok, treba mi samo mesec dana da 24h radim i uredjujem blog, a sada se nesto nema bas puno vremena kao ranije....

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман14. јун 2012. 18:04

    Zdravo, nemam bas nista da dodam ili komentarisem, blog ti je fantastican! Mora da se salis da ti fotografije nisu profesionalne, naprotiv! Savrseno su dobre i vidi se da vodis racuna i o pozadini (sto mnogi pa i "profesionalnci" zaborave). One krofne posute secerom i kolac sa visnjom mi ne izbijaju iz glave :)
    Nego imam pitanje. Na moje odusevljenje nadjoh fotografiju i recept za testenine s makom. Medjutim ja zivim u Kanadi gde nikome nije poznato da se mak melje, tj. u prodavnicama ima mak ali ne i mlin za mak kao kod nas. Imam mlin za kafu, znam da mogu da ga uporebim u te svrhe, ali koliko sitno treba da se samelje? Da bude upola sitniji?

    Nadam se da ces imati vremena (i koristi) da i dalje pises recepte.

    Pozdrav!

    Iznenad

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka Vam čast. I ja kao hobi kuhar i sam radim jednu stranicu sa kuharskim receptima sa slikama. Znam kako je teško nešto takvoga raditi, pogotovo slikati i kuhati u isto vrijeme. Vi ste svakako uspijeli oboje. Želim Vam još puno dobrih recepta.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala vam, svima o dsrca, jos uvek nisam dovela ovaj blog do da tako kazem enekog uredjenog stanja, jos uvek mislim da fotografije mogu biti bolje i bolje, ali vasi komentari me bodre i daju podrsku da ono sto radim ima nekog smisla!

    ОдговориИзбриши
  6. Nedavno sam otkrila ovaj blog i zaista sam presrecna zbog toga. Ne samo zbog tradicionalnih recepata vec i zbog ideje sta skuvati za sutra! A takodje mi se i fotografije veoma dopadaju. Samo nastavite tako! Pozdrav, Goca

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala puno, baš mi je milo da vam se dopada!

    ОдговориИзбриши
  8. rodjena sam u Novom Sadu,a u Australiji zivim preko 40god.uspevam da odrzavam nasu kuhinju ,a tvoji recepti su divan dodatak!Cestitam i nastavi tako na opste zadovoljstvo svih nas koji volemo dobro jesti

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala na opširnom uvodu u tvoj prelep blog sa interesantnim i divnim receptima...

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala za predivne recepte!

    ОдговориИзбриши
  11. Odlicna ideja, odlicni recepti,svaka vam cast!

    ОдговориИзбриши
  12. Veoma mi se dopada tvoja kuhinja i slicna jela sam jeo kada sam ziveo u Sapcu. Secam se dobro hleba, masti i aleve paprike ili pak hleba, masti i secera, to sam jeo kada sam bio mali.

    ОдговориИзбриши
  13. Jedan od meni omiljenih blogova na blogosferi. bez doterivanja!Veliki pozz ihvala za sve!!!

    ОдговориИзбриши
  14. strasno mi se dopada tvoj blog ! Obicaji i treba da se sacuvaju a da bi ih sacuvali negde moramo i da ih zapisemo...
    Pozdrav iz Rima,
    Marina

    ОдговориИзбриши
  15. Svaka cas Vera za sajt, stvarno ima dosta zanimljivih stvari da se nadje.

    Nadam se da ce sajt da se siri i da ce imati sve vise i vise recepata.

    ОдговориИзбриши
  16. Vera, Vera, konačno sam te pronašla! Ne znam preko čijeg bloga, ali pošto si odavno upisana kao moj čitalac, želela sam da vidim šta ti radiš, o čemu pišeš i mou ti reći da se potrega isplatila. Ne samo zato što sam želela da uzvratim posetu, već i zato što mi se sviđa tvoj blog i način na koji pišeš. Volim ovakve stvari, ne samo zbog recepata već i zbog nečeg specifičnog, čemu ne znam ime niti umem da ga definišem.

    ОдговориИзбриши
  17. DRAGA VERA,I JA SAM NEDAVNO OTKRILA OVAJ SAJT,SVIDJA MI SE,A POGOTOVO ŠTO SAM VOJVODJANKA I ZNAM DOSTA VOJVODJANSKIH JELA.AKO USPEM NEŠTO CU VAM I POSLATI.HTELA SAM DA SE PRIJAVIM NA VAŠ SAJT I TO PREKO GOOGLA ALI NEZNAM ZAŠTO ME PRIJAVIO DA SAM DJORDJEVIC A JA SE ZOVEM ANDJELKA OLAH.SADA TO NE MOGU NIKAKO DA OBRIŠEM.POKUŠALA SAM DA SE ODJAVIM ALI MOJA SLIKA SA IMENOM STALNO STOJI.POSAVETUJTE ME

    ОдговориИзбриши
  18. Zdravo Vera!
    Hvala ti na podršci i na komentarima na mom blogu.
    Meni ostaje nada da će jednog dana i moj blog biti ovako dobar kao što je tvoj (ovo sam ti jednom već rekla, čini mi se).
    Želim ti srećnu Novu godinu i iznad svega, dobro zdravlje tebi i tvojoj porodici.
    Srdačno te pozdravljam!

    ОдговориИзбриши
  19. Sajt je odličan za prste polizat!!!

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala vam svima od srca, drago mi je da pratite moj rad....<3

    ОдговориИзбриши
  21. Hvala vam na ovim divnim receptima.

    ОдговориИзбриши
  22. Niko ne odgovori kako da sameljemo mak?

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман03. март 2013. 07:29

    Mak mozete samleti i u multipraktiku, ja tako melje. Veliki pozz odlican blog koji rado pratim!

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман05. мај 2013. 08:21

    Pregledao sam blog, krenula mi voda na usta i jedino sto mi sad preostaje je da pitam: Vera, da li si udata?

    ОдговориИзбриши
  25. Draga Astal, tvoj blog i zaboravljene poslastice su mi omiljeni blogovi, recepti i fotografije tako domacinske, prijatna atmosfera na postovima..sve pohvale!

    ОдговориИзбриши
  26. Vera draga, na tvoj blog sam nabasala kao ćorava koka na zrno, tražeći recept za domaći kečap. VOJVODINA! NOSTALGIJA! Bili smo kolonisti. (Sad opet živim u Hercegovini) Leba, masti i šećera. Na lebac mast, crni luk na kockice i aleva paprika, pa jedva zinem da zagrizem zalogaj! Nikad nisam prežalila Vojvodinu.
    Ako dozvoliš poslala bih ti moj recept za tijesto za štrudle, i ostati stalni posjetilac tvoga bloga. Srdačan pozdrav, hortenzija

    ОдговориИзбриши
  27. citam tvoje recepte i uzivam citajuci da mi ponekad i voda dodje na usta.veliki pozdrav do novosadjanke iz göteborga.

    ОдговориИзбриши
  28. Od svih kuhinja koje sam pratila na internetu tvoja mi se najvise dopada.
    Ljiljana iz Bosne koja zivi i radi u Austriji.

    ОдговориИзбриши
  29. Svi recepti su odlicni, prava si zena, samo neznam jesi li slobodna? momak za zenidbu iz Kanade

    ОдговориИзбриши
  30. Draga Vera,ne znam dali si videla moju poruku na Face.Nappisala sam da sve recepte možes poslati ali po proceduri na mail ovde nagradnaigravolimo@gmail.com
    Jer tu dolae članovi žirija, koji to ocenjuju
    Pa čekam rado.Pozdravcitj

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesam ali ne stižem da odgovorim, hvala ti što si uradila podelu recepata umesto mene!

      Избриши
  31. Одговори
    1. Hvala, lepo je znati da neko misli da si kraljica čak i kada nisi...hvala od srca!

      Избриши
  32. Анониман22. јун 2014. 10:36

    Sjajni recepti sa dusom, odlicno objasnjeni jednostavni i tako nasi.pozz

    ОдговориИзбриши
  33. Blog je sjajan, recepti su odlični. Srdačan pozdrav
    http://vranesh.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  34. jako mi se sviđa, drago mi je da neko pokušava da sačuva naše običaje, hranu... od zaborava. Iskreno se divim Vašem radu jer znam koliko puno truda i vremena iziskuje. I ja pokušavam da vodim blog o receptima koje se koriste u našoj porodici, sa mnogo suženijom tematikom od ove Vaše, pa vidim koliko je teško. Puno uspeha Vam želim. Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши